Mai saraci si mai prosti

|



Se spune ca, dupa ce s-a intors pentru o perioada de la Paris, Brancusi a avut urmatoarea zicere: „V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci, si mai prosti.” Probabil ca o astfel de replica i-a venit in minte atunci cand i s-a reprosat ca n-a pus un vulture (sic!) in varfu’ la Coloana Infinitului. 

Nu vreau sa sustin nici ideea opusa, cum ca toti gorjenii mei natali ar fi chiar prosti. Sunt convins ca taranul universal nascut in Hobita a aruncat si el la suparare astfel de vorbe. Au existat si alti gorjeni destepti (sau destepte) cum a fost insasi Aretia Tatarascu. Ea a avut buna inspiratie sa-l aduca pe Brancusi si sa-i comande complexul monumental de asemenea anvergura la Tg. Jiu. Nu regele Carol, nu maresalul Antonescu, nu Nicolae Iorga, niciunul. Nu vreau sa le reprosez celor mai sus luati cumva la intamplare ceva. Ba dimpotriva. Lazarescu , profesorul de tehnici in pictura de la facultate, il lauda pe Carol (nu mi stiu care dintre ei) pentru inspiratia de a cumpara El Greco la preturi foarte bune sau de a-l aduce pe Klimt la Peles. Dar, mai greu cu Brancusi la care politicienii vremii nu au prea percutat. Sa ne gandim ca in anii 1950 Brancusi a vrut sa doneze atelierul sau statului roman si a fost refuzat cu spor de umilinta, lucrarile fiindu-i considerate „pietrele tale”. Pana si de Coloana s-a tras cu tractorul de comunistii lui Dej, pentru a o da jos. Asa ca, fara inspiratia Aretiei Tatarascu ar fi fost foarte probabil ca, acum, multi dintre evlaviosii aparatori ai cultului Brancusi sa-i reproseze ca „.. a plecat, si-a tradat tara si n-a facut si el domn’e ceva pentru judetul natal”.
 
Ce ma deranjeaza pe mine la spiritul asta de patriotism cultural este snobismul mai mult sau mai putin vizibil legat de persoana si arta lui Brancusi. Sunt atat de satul de brancusologi ermetici care cred ca arta insasi s-a terminat odata cu Brancusi, gorjeanul. Coloana Infinitului la infinit. Daca nu te inchini cand treci prin fata pieselor ansamblului esti incult. Din mijlocul horei sau, mai nou... a manelei, de pe capita de fan sau din dosarele cu acte, sar gorjenii ca arsi sa isi apere propriul ego proiectat in opera lui Brancusi, atunci cand ea e interpretata altfel decat alfa si omega artei moderne. Pentru gorjeanul snob, Brancusi e un fel de Chuck Norris al sculpturii. A te juca un pic cu semnele lui, in alt registru decat cel al abstractionismului originar, e la fel cum ar veni un cersetor sa ii ceara mana fiicei lor, printesa. Intr-un elan dacologic cu reverberatii hegeliene, Targu Jiu parca ar fi cumva predestinat sa fie centrul sfarsitului suprem al artei iar orice fel de punere sub semnul intrebarii a acestei metempsihoze imperial-metafizice e sortita condamnarii de catre inaltul consiliu municipal patronat de inalt prea inaltimea sa, eruditul Florin Carciumaru.



 
Asa a patit si bietul CRBL, un golanas simpatic cu talent la break dance si Hip-hop. CRBL si-a postat pe site poza asta si a inceput potopul si s-au umplut cotidienele centrale si locale cu noul scandal. Ce persona non-grata domn’e? Treb’e pusa potera pe likea, adus langa coloana, taiat penisul, si omorat cu pietre sa moara de ciuda dusmanii! Totul în ritm de manele: „Mai Brancuse Constantin/tu esti geniul carpatin/ cika laka cikicea”.

Carciumaru l-a declarat persona non-grata pentru ca „a manjit opera marelui sculptor”. Nu se poate asa ceva! Sa asociezi coloana cu penisul… Penisul care e ghiavolul domn’e! Unde esti tu Cioame doamn’e ca sa-l taaaaaiii? Unde esti tu Cardinale Carafaaaaa sa acoperi goliciunea?
 
Observ cu intristare faptul ca ipocrizia sexualitatii tipica Occidentului de pana acum 100 de ani e in toi la noi in acest moment. Programele erotice, revistele de la chioscuri si chiar tabloidele au explodat in cultura de masa, careia primarele ii este tributar, fiind ales de mase. Cu toate astea, postarea unei atitudini ascetice fata de acest subiect, in cea ce priveste gestul lui CRBL, mi se pare un semn de mare prost gust.  

Paradoxul e cu atat mai mare cu cat cantaretul a facut o buna publicitate ansamblului de la TG. Jiu si insusi orasului pentru a fi vizitat. In conditiile in care adolescentii de astazi nu pot sa numeasca o piesa din ansamblu si nu stiu cine a fost Brancusi, eu cred ca CRBL a facut mai mult bine decat rau, invitand astfel pe gratis fanii sa ia o doza de cultura abstracta, altfel decat cea urbana la care se pricep mai bine. Dupa reactia sa ne dam seama ca unul ca Carciumaru (sic!) ar fi indreptat turnul din Pisa sau ar fi interzis fotografierea sa de catre persoane care dau impresia ca il imping, pe motiv ca turnul e parte din istoria Pisei, care nu treb’e domn’e manjit…

 
Oare Dubossarsky, care l-a parodiat un pic pe Beuys intr-unul din evenimentele colaterale de la Bienala de la Venetia din 2009, despre care am scris aici va fi alergat cu pietre de primarul de la Krefeld? Dar oare Rauschenberg va scapa cu viata de la Rotterdam, dupa ce i-a sters desenul lui Willem de Kooning. Nu stiu. Aia nu e patrioti tovarasi (sic!)!

Nu ca vreau sa il fac pe CRBL mare artist vizual acum. Ce a facut el e, oricum, opera colectiva la care au contribuit sute de mii de oameni care se fotografiaza in astfel de pozitii. Apoi, e clar ca omul nu intelege mai nimic din creativitatea gestului sau, cerandu-si apoi scuze pentru el. Insa ce a facut el este cu adevarat un gest creativ de reinterpretare in spirit contemporan a unei piese de notorietate de sculptura moderna. Medievalii nostri edili de la Tg. Jiu (si din toata tara) nu pot intelege ca valoarea artei nu e data doar de soclul ermetic al muzeului, ci tocmai de puterea ei de a inspira contemporanii. In orice caz organizarea megalomaniaca de ceremonii de casatorii in masa cu prilejul anului nou, cu mirii trecand in mod tantos pe sub Poarta Sarutului, asa cum Carciumaru a facut ani de-a randul, mi se pare un gest de-a dreptul grotesc, mult mai grotesc decat naiva si prostuta poza a lui CRBL.

Auziti mai conjudetenilor… (si nu numai) care, asemenea politicianului Carciumar, vi-ati insusit cumva ilicit apartenenta la spiritul Brancusi, am un indemn pentru voi. (Desi e un pic malitios, totusi nu il luati intr-o nota prea agresiva pentru ca l-am oferit si membrilor familiei mele. Asa ca luati-l in nota intimitatii familiale in care a fost plamadit.) In loc sa va imbatati cu apa rece ca traiti in catedrala suprema a artei, respirand acelasi aer cu ansamblul de pe Calea Eroilor, in loc chiar sa credeti ca Brancusi este „parintele artei moderne” ati putea totusi sa incepeti sa mai si cititi niste lucruri despre arta. Inclusiv despre abstractionism, in care nu doar Brancusi este reprezentant. Dar, mai ales, despre spiritul contemporan in arta. Sau mai taceti din gura si intrebati-i pe cei ce se pricep la domeniul asta.
 








0 comentarii: